займ на карту

BIZ (BrabantZorg)
Zelforganisatie – Creativiteit – Communicatie

“Hij heeft ons aan het nadenken gezet”

Opdrachtgever
BIZ is het landelijk netwerk van bestuurssecretarissen in de Zorg. Eens per jaar organiseert BIZ een symposium voor haar leden onder de noemer van de ‘Landelijke BIZ-dag’. Luc Verhoeven, bestuurssecretaris van BrabantZorg, is bestuurslid van BIZ en medeorganisator van deze dag.

Achtergrond
De BIZ dag 2015 stond in het teken van ‘zelforganisatie’, een thema wat in veel zorgorganisaties momenteel erg actueel is. Via lezingen van verschillende sprekers werd het thema uitgediept, maar er was ook de wens om een luchtiger element aan het programma toe te voegen.

Aan het woord
Luc Verhoeven, bestuurssecretaris van BrabantZorg en medeorganisator van de BIZ-dag


Hoe bent u bij Idee en Concept terechtgekomen?
“Peter is al langer verbonden aan BrabantZorg. Hij heeft al verschillende dagvoorzitterschappen verzorgd, voordrachten gehouden en zelfs een film gemaakt. Hij manifesteert zich steeds als heel betrokken. Je kunt merken dat ouderenzorg bij hem een speciaal plekje heeft, waardoor zijn creativiteit gaat stromen! Voor ons was het meteen duidelijk dat Peter een rol kon spelen tijdens de BIZ-dag.”

Hoe heeft hij dat gedaan?
“Met woorden reflecteerde hij op de functie van bestuurssecretaris en het thema zelforganisatie en riep hij allerlei associaties op. Peter is een echte taalvirtuoos! Ook het lied en de beschouwing achteraf waren heel mooi. Verder verdeelde hij de aanwezigen in drie groepen voor een heel interessant spel over ritme.”

Een spel?
“Rond het thema ‘zelforganisatie’ moesten we ritmisch met de handen op tafel slaan. Maar… je rechterhand lag over de linkerhand van je buurman, enzovoorts. Daardoor ontstond een heel interessant patroon, waarbij je alert moest zijn op het ritme van de ander. Daarin zat het thema zelforganisatie. Vaak ben je in je functie afhankelijk van anderen, dus is het goed om soms je eigen automatismen aan de kant te schuiven.”

Wat was het effect van deze oefening?
“Veel hilariteit, zeker toen het van Peter steeds harder, sneller en meer moest. De combinatie van het inhoudelijke én deze fysieke oefening leverde een heel mooie variatie op. Hij heeft ons aan het nadenken gezet en er aan bijgedragen dat de onderlinge contacten vanzelfsprekender verliepen.”

Was het wat u verwacht had?
“Zeker. Al was het vooraf ook wel een sprong in het diepe, want met Peter weet je nooit álles van tevoren. Wat je wel weet, is dat je kunt rekenen op kwaliteit. Hij heeft tot nu toe altijd bewezen dat hij opdrachten heel goed begrijpt. Ik heb het volste vertrouwen in hem.”

Hoe zou u Peter als persoon omschrijven?
“Peter krijgt mensen op een sprankelende, bijna ondeugende manier in beweging. Hij is een alleskunner die je op zachte, minimalistische wijze in je hart weet te raken.”