займ на карту

PrimaNova
Training – Interne communicatie – Samenwerking – Teambuilding

“Leren moet vooral plezierig zijn”

Opdrachtgever
PrimaNova adviseert ondernemers op het gebied van personeels- en organisatievraagstukken. Ook verzorgt het bedrijf uit Vught managementtrainingen en coachingsessies voor werknemers.

Achtergrond
Samen met Idee en Concept heeft PrimaNova een serie trainingen verzorgd voor zes management-ondersteunende medewerkers van Avans Hogeschool. Zij zochten een effectieve manier om hun onderlinge communicatie te verbeteren en het teamgevoel te versterken.

Aan het woord
Mart Hoeks, eigenaar van PrimaNova

De opdracht die Avans bij PrimaNova neerlegde, was te zorgen voor een belevingsvolle training, bestaande uit een theorie- en praktijkgedeelte. De training moest gericht zijn op de doelgroep als geheel (het management-assistentieteam), maar óók op iedere individuele deelnemer afzonderlijk.


 

Waarom heeft u Idee en Concept ingeschakeld?
“Avans wilde een belevingsvolle training. Mijn idee voor de invulling was: ’s ochtends werken vanuit een theoretisch paradigma. Dat zorgt namelijk voor inzicht in communicatiepatronen en sociale vaardigheden. In de middag wilde ik daar vervolgens mee aan de slag. Voor dat praktijkgedeelte heb ik Peter benaderd. Je hebt namelijk concrete voorbeelden nodig om per persoon te ontdekken waar verbeterpunten zitten.”

Hoe ging dat in zijn werk?
“Enorm goed. Peter is heel enthousiast en legt veel humor in zijn werk. Ook kan hij mensen heel goed en gericht confronteren met hun eigen gedrag en met de manier waarop ze zich gedragen ten opzichte van anderen. Stel: iemand reageert altijd erg defensief op een collega. Peter kan dan via praktijkvoorbeelden het ‘waarom’ achter dat gedrag achterhalen en geeft op heel waardige wijze handreikingen voor hoe het anders kan.”

Welke kwaliteiten vindt u belangrijk in de samenwerking met Idee en Concept?
“Peter kan een groep mensen aan zich binden. Dat vind ik heel belangrijk. Het is immers de bedoeling dat je tijdens een training veel leert, maar leren moet vooral plezierig zijn. Peter heeft de gave om een training heel boeiend te presenteren.”

Wat heeft de samenwerking concreet opgeleverd?
“Een compleet trainingsprogramma, waarin de theoretische basis een vervolg krijgt in de praktijk. Daar komt de winst voor Avans uit voort: de medewerkers zijn vól energie terug naar hun werkplek gegaan. Ze zijn zich bewust van hun kunnen en weten hoe ze hun kwaliteiten moeten inzetten. Wanneer iedereen in een team het beste uit zichzelf naar boven haalt, creëer je een heel sterk geheel.”

Hoe heeft Avans gereageerd?
“Heel positief. Achteraf evalueer ik steeds met de directie en laat ik de cursisten een beoordeling geven. We scoren altijd ergens tussen de 8 en 10. Bovendien levert het nieuwe opdrachten op, bijvoorbeeld als medewerkers inmiddels bij een andere werkgever actief zijn. Zij hebben, vaak zelfs na vele jaren, de training onthouden en bevelen deze in hun nieuwe omgeving graag opnieuw aan.”